HTML

molodec

Friss topikok

Nyelvtan

Címkék

Határozói igenév (1)

2012.09.24. 12:20 uchitelnica

A határozói igenév (1)

 Ebben a fejezetben azt fogom bemutatni, milyen szituációban jelenik meg, ill. használatos a folyamatos igéből képzett határozói igenév. Ez így elég szárazon hangzik, de ha mutatok egy példát, máris egyszerűbb lesz. Ennek az anyagnak a megértéséhez ajánlom a Пулькина: Учебник русского языка című könyvet. Ahogy a címéből is látszik, teljesen orosz nyelvű ez a tankönyv, de ha vagy legalább közepes szinten, akkor nem fog problémát okozni a megértése. Különben a példákat onnan veszem most én is, és magyarul adom meg a magyarázatot.

 Példa: Читая статью, я выписываю незнакомые слова. A mondat azt jelenti, hogy (miközben) olvasom a cikket, (közben) kiírom az ismeretlen szavakat. Tehát amikor két cselekvés, vagy akár több (ebben a példában: olvasás, kiírás) egy időben zajlik, akkor használ az orosz határozói igenevet az egyik cselekvésre. Fontos, hogy a két cselekvést ugyanaz a személy végzi, csak ebben az esetben használhatunk határozói igenevet. Mondhatnám úgy is ezt a példamondatot, hogy sima igéket használok, mellőzve a határozói igenevet: Читаю статью и выписываю незнакомые слова.

 Ha ezt megértetted, akkor a következő lépés, hogy megnézzük, hogyan kell határozói igenevet csinálni egy igéből: Érdemes az ige ragozott alakjából, mégpedig többes/3. személyből (они) létrehozni.

Читают – levágod a végződést és hozzáteszel egy я (képzőt).

Чита-ют – чита-я

Gyakorold be:

думать, работать, нести

 Megoldás: думая, работая, неся

 A ся-végű igék se vegyék el a kedved:

Занима-я-сь

 Ha susogó hangra végződik az ige töve, akkor a képző я helyett a lesz:

(Они) слыш-ат – слыш-а

 Gyakorold be ezt is:

держать, кричать, спешить …..учиться

 Megoldás: держа, крича, спеша….. учась

 És akkor most következhetnek a mondatok:

  1. Они гуляли в парке и разговаривали. Ez egy nagyon egyszerű mondat, azt jelenti, hogy: Sétáltak a parkban és közben beszélgettek. Egy időben zajlik a két cselekvés (ebben a mondatban egy múltbeli eseményről van szó), tehát felcserélheted az egyik igét egy határozói igenévre. Próbáld meg.

Megoldás: Гуляя в парке, они разговаривали.

Természetesen úgy is jó, ha a másik igét változtatod meg:

Разговаривая, они гуляли в парке.

  1. Преподаватель слушает нас и исправляет наши ошибки.

Megoldás: Преподаватель слушая нас, исправляет ошибки. (meghagyhatod, hogy: наши ошибки)

  1. Я возвращался домой и думал об этом разговоре.

Megoldás: Возвращаясь домой, я думал об этом разговоре.

  1. Мой друг лежал на диване и читал газету.

Megoldás: Лёжа на диване, мой друг читал газету.

Ha olvasol oroszul, garantálom, hogy rengeteg határozói igenévvel fogsz találkozni és jobban beléd fog vésődni az olvasás által.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: Nyelvtan

A bejegyzés trackback címe:

https://molodec.blog.hu/api/trackback/id/tr164799082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.